Pikantny piernik pomidorowy
Piernik inspirowany przepisem z Jadłonomii – a może dokładniej miał być odwzorowaniem przepisu, ale przez nieuwagę użyłam pikantnych pomidorów z puszki i efekt mnie zachwycił 🙂
Ciasto jest bez jaj, bez mleka i masła. Cukier zastąpiłam ksylitolem, białą mąkę – mąką pełnoziarnistą. Ciasto nadaje się więc dla osób na diecie oraz dla insulinoopornych.
Składniki: na keksówkę o długości 27 – 33 cm
- 1 szklanka krojonych pikantnych pomidorów z puszki
- 1 banan
- ½ szklanki oleju roślinnego
- ½ szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej bez cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszki do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
oraz: opcjonalnie powidła bez cukru do przełożenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zmiksować pomidory, banana, olej oraz ksylitol lub erytrytol na gładką, gęstą emulsję.
W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 45 minut.
Kiedy ciasto ostygnie można przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, ale pyszny jest również bez nich.