Pikantny piernik pomidorowy

Piernik inspirowany przepisem z Jadłonomii – a może dokładniej miał być odwzorowaniem przepisu, ale przez nieuwagę użyłam pikantnych pomidorów z puszki i efekt mnie zachwycił 🙂

Ciasto jest bez jaj, bez mleka i masła. Cukier zastąpiłam ksylitolem, białą mąkę – mąką pełnoziarnistą. Ciasto nadaje się więc dla osób na diecie oraz dla insulinoopornych.

Składniki: na keksówkę o długości 27 – 33 cm

  • 1 szklanka krojonych pikantnych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej bez cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszki do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

oraz: opcjonalnie powidła bez cukru do przełożenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zmiksować pomidory, banana, olej oraz ksylitol lub erytrytol na gładką, gęstą emulsję.

W dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać na gęste ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 45 minut.

Kiedy ciasto ostygnie można przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, ale pyszny jest również bez nich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *