Pizza jak włoska – mój błyskawiczny przepis na genialną pizzę

Pizza jak włoska (a nawet lepsza) to potrawa, którą robię średnio raz w tygodniu. Jeśli jadam pizzę poza domem to jest to tylko neapolitańska. Odkąd pierwszy raz zrobiłam pizzę z tej receptury, nie szukam innych. Smakuje zarówno mi, jak i wszystkim, których pizzą częstuję.

Pizza jak włoska

Genialne jest to, że na ciasto nie trzeba długo czekać, po około 30 minutach od jego zrobienia można już piec pizzę. Jak nie masz czasu na robienie sosu to też spokojnie możesz użyć gotowego. Tak więc jeśli masz w domu mąkę, drożdże instant, ser, sos i jakieś dodatki to w przeciągu godziny możesz jeść pyszną, domową pizzę.

A i uprzedzam – to nie jest dietetyczne danie. Ale warte każdej kalorii.

Składniki na ciasto (2 duże pizze):

  • 400 g mąki pszennej typ 00 (ewentualnie zwykłej, białej mąki pszennej)
  • 7 g suszonych drożdży (instant)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać ciepłą wodę, drożdże, sól i oliwę.

Zagnieść ciasto, można to robić hakiem robota typu kitchen aid. Uformować 2 kulki, przykryć talerzem lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i łatwo odchodzić od ręki. Jeśli będzie zbyt lepkie można dodać odrobinę mąki.

Kaloryczność 1 pizzy (samego placka) to 722 kcal

Składniki na sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki słodzidła (może być cukier lub erytrol)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżeczki oregano (zależy od tego jak bardzo je lubisz, ja dodaję nawet 4 łyżeczki)

Sos – sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić masło, dodać oliwę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce albo posiekać, włożyć do garnka, chwilę podsmażyć. Dodać passatę pomidorową i przyprawy. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ostudzić.

Ta porcja sosu spokojnie starczy na 4-6 placków pizzy. Ja zazwyczaj robię z takiej porcji i połowę jeszcze gorącą wlewam do słoika, zakręcam i mam na kolejny raz.

Kaloryczność całego sosu to 290 kcal, 1 łyżka sosu to około 15 kcal.

Jak nie mam czasu lub ochoty robić domowego sosu – kupuję gotowy. Ten z firmy mutti jest całkiem smaczny.

Pizza jak włoska – dodatki na 2 pizze:

  • 130 g sera mozzarella (twardego)
  • 60 g szynki wiejskiej
  • 24 g salami
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • garść rukoli

Dodatki to oczywiście kwestia gustu. Ja robię zazwyczaj połowę swojej pizzy z szynką, pieczarkami i cebulą, a drugą połowę z ostrym salami pepperoni i papryczkami jalapeno. Na wierzch rukola.

Czasem dodaję szynką parmeńską, pomidorki koktajlowe, a na wierzch rukola. Ty dodaj po prostu to, co lubisz.

Sposób przygotowania pizzy:

Ser zetrzeć na tarce (albo kupić już starty), pokroić cebulę w piórka, a pieczarki w cienkie plasterki, szynkę na mniejsze kawałki.

Ciasto przełożyć na papier do pieczenia posypany lekko mąką i delikatnie rozciągać zostawiając grubsze brzegi. Nie wałkować ciasta, bo wtedy gorzej rośnie!!

Rozprowadzić sos na pizzy (około 2-3 łyżki na 1 placek) zataczając koła. Wyłożyć (w takiej kolejności): ser, cebulę, szynkę (salami) i pieczarki. Podana kolejność jest ważna, bo cebula musi być na samym dole, aby się nie przypaliła, a pieczarki na wierzchu, niczym nie przykryte, żeby się upiekły, ale nie puściły wody (jeśli będą pod serem pizza może być zbyt wilgotna).

Jeśli chcesz zjeść pizzę z szynką parmeńską – dodaj ją po upieczeniu pizzy, razem z połówkami pomidorków i rukolą.

Pizza jak włoska – pieczenie:

  • na blasze około 15 minut, zależy od piekarnika – musisz samodzielnie to przetestować i co jakiś czas sprawdzać czy brzegi są już rumiane, a spód upieczony;
  • na kamieniu do pizzy około 8 minut (nagrzanym wcześniej w 230 stopniach około 15 minut).

A jak chcesz jeść pizzę na diecie to przepis na pełnoziarnistą pizzerinkę znajdziesz w E-booku z dietą z Biedronki.

E-book z Dietą z Biedronki

Wartość energetyczna 1 całej pizzy:

Pizza (1 placek) z 3 łyżka sosu pomidorowego, 75 g sera mozzarella, pieczarkami, cebulą, 30 g szynki, wiejskiej, 12 g salami (2 plastry) i rukolą to 1100 kcal.

Jeśli chcesz trochę zmniejszyć ilość kalorii tej pizzy – możesz zrezygnować z salami (60 kcal) i dać mniej sera (cały ser czyli 75 g to 224 kcal). Czyli bez salami i z połową sera pizza ma 900 kcal.

Oczywiście możesz zjeść 1/2 pizzy, jeśli dasz radę….;-)

Jak zjeść pizzę mając insulinooporność?

Na pewno ze smakiem 🙂

A tak serio – jak masz IO zjedz połowę (4 lub max 5 kawałków) i zacznij od małej sałatki (sałata, pomidorki, papryka, ogórek), aby obniżyć ładunek glikemiczny dania.

Wlicz też pizzę w swój dzienny bilans kaloryczny, ewentualnie zrezygnuj z 1 posiłku (jeśli jesz 4 posiłku to w „dzień pizzy” zjedz śniadanie, pizzę i kolację, albo śniadanie, II śniadanie i już tylko pizzę (bez kolacji).

Jak zrobisz pizzę z mojego przepisu, daj znać jak smakowała w komentarzu lub napisz do mnie na INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>