Pizza na pełnoziarnistym spodzie
Pizza na pełnoziarnistym spodzie to mój ostatni eksperymentu z mąkami
o typie powyżej 1850. Kombinuję, ponieważ mam sporo pacjentów z insulinoopornością, którzy proszą o pizzę w diecie.

Pizza na pełnoziarnistym spodzie na pewno ma niższy indeks i ładunek glikemiczny niż klasyczna na mące typ 00 (zjadając połowę ŁG = 15). Pacjenci z takim zaburzeniem metabolicznym, jakim jest insulinooporność na pewno będą czuć się znacznie lepiej po pizzy o średnim ładunku glikemicznym.
Pizza wyszła naprawdę dobra. Oczywiście smak ciasta jest trochę inny niż ze zwykłej, białej mąki. Jednak nie powiedziałabym, że gorszy. Brzegi i spód są chrupiące, w środku pizza jest mięciutka. Zresztą – sami spróbujcie 🙂
Składniki na 1 pizzę na pełnoziarnistym spodzie:
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (około 3/4 szklanki)
- 2-3 g suchych drożdży (niecała 1 płaska łyżeczka)
- 75 ml ciepłej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 5 ml (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki masła
- 5 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- szczypta ksylitolu (można pominąć)
Dodatki:
- 30 g (2 łyżki) tartej mozzarelli
- 1/2 cebuli
- 15 g (1-2) plasterki szynki
- 2 pieczarki
- 10 g zielonych oliwek
- pomidorki koktajlowe
- rukola
Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy:
W garnku rozpuścić masło, dodać oliwę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce, włożyć do garnka, chwilę podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu przez 10 minut. Ostudzić.
Ciasto:
Mąkę, sól, i suche drożdże wsypać do miski, wymieszać. Dodać wodę, oliwę i zagnieść ciasto aż będzie elastycznie i bez problemu będzie odchodzić od dłoni. Uformować kulkę, położyć na bawełnianą ściereczkę i przykryć. Odstawić na około 30 minut.
Po 30 minutach ciasto wyłożyć na posypany mąką (dość sporo, aby ciasto się nie przyklejało) papier do pieczenia, kulkę ciasta oprószyć mąką również od góry. Spłaszczyć ciasto i delikatnie dłońmi rozciągnąć ciasto formując okrąg. Nie wałkować, bo pizza będzie twarda!
Na placku rozprowadzić sos pomidorowy, posypać mozzarellą, ułożyć dodatki. Należy pamiętać, że pieczarki powinny znaleźć się na samej górze, żeby przykryte innymi dodatkami nie puściły wody. Pomidorki należy dodać około 1 minutę przed końcem pieczenia. Rukoli nie pieczemy, bo robi się gorzka.
Pieczenie:
Używając kamienia do pizzy nagrzać go w piekarniku w 230 stopniach około 30 minut. Pizzę piec na kamieniu 8 minut.
Na blasze należy wydłużyć nieco czas i piec pizzę około 15 minut.
Wartości odżywcze 1 pizzy:
- Wartość energetyczna: 560 kcal
- Białko: 33 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany ogółem: 77 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG):wysoki
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.
Ile kcal ma taka cała pizza ?
560 kcal – już uzupełniłam w przepisie 🙂