Praliny orzechowe bez cukru
Szybkie do zrobienia i na tyle słodkie, że zjadając 2 sztuki masz dość.Skład prosty i krótki więc nie trzeba nie wiadomo ile kombinować. Można przechowywać w lodówce nawet tydzień – jak wytrwają 😉 Świetne jako przekąska w pracy czy szkole, można zabrać ze sobą w podróż czy długi dzień poza domem.
Jak to wygląda pod względem makroskładników?
Porcja 2 sztuk to:
- 278 kcal
- 4,44 g białka
- 9,12 g tłuszczu
- 49,14 g węglowodanów
- 6,18 g błonnika
Składniki na 5 porcji (porcja to 2 sztuki):
- daktyle suszone – 300 g
- orzechy (dowolne) – 50 g
- masło orzechowe – 20 g (1 łyżka)
- kakao 16 % proszek – 20 g (2 łyżki) + odrobinę do obtoczenia pralin
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez 1 godzinę. Orzechy rozdrobnić w blenderze. Dodać odsączone z wody daktyle, masło orzechowe oraz kakao. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie należy uformować średnie kulki (powinno wyjść 10 sztuk) i obtoczyć w kakao.
Gotowe pralinki przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.