Prosty chleb pszenny z gara

Prosty chleb pszenny z gara przygotujesz wieczorem, a rano tylko upieczesz. Jest mięciutki w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Zazwyczaj robię go w weekend, bo wtedy mam więcej czasu, aby delektować się śniadaniem i pysznym, świeżutkim chlebem.

prosty chleb pszenny z gara

Prosty chleb pszenny z gara należy do przepisów, które zawsze się udają. Robiłam go wiele razy i ie zdażyło mi się, żeby było coś nie tak. Ważne, aby przed pieczeniem porządnie nagrzać garnek/naczynie żaroodporne. Jeśli będzie za zimne chleb może się do niego przykleić i będzie ciężko go później wyjąć.

Dieta z niskim IG dla zapracowanych

Prosty chleb pszenny z gara – składniki /15 kromek/:

  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże i wszystko wymieszać. Następnie wlać wodę i połączyć składniki za pomocą łyżki lub haka robota kuchennego.

Przykryć folią lub talerzem i odstawić do lodówki na całą noc lub około 12-14 godzin.

Po tym czasie wyjąć chleb z lodówki, lekko wyrobić ręką (aby pozbyć się pęcherzyków powietrza) i zostawić na blacie kuchennym aż się ogrzeje i chwilę podrośnie, tak na około 1 godzinę.

20 minut przed końcem wyrastania chleba nagrzać piekarnik na 240 stopni C, razem z naczyniem, w którym się będzie piekł. Następnie delikatnie przełożyć chleb do naczynia (ja wylewam ciasto łyżką, jest dość rzadkie), przykryć i piec około 40 minut. Chleb jest gotowy jak skórka się zarumieni.

Po upieczeniu wyjąć z naczynia (po około 15 minutach) i ostudzić na kratce. Kroić najlepiej po godzinie, jak trochę wystygnie, bo może się kruszyć.

Wartości odżywcze 1 kromki:

  • kalorie – 93 kcal
  • białko – 2,94 g
  • tłuszcze – 0,32 g
  • węglowodany – 19,8 g
  • błonnik – 0,6 g
  • ładunek glikemiczny (ŁG) – średni – 16,3

Więcej zdrowych i smacznych przepisów oraz moje codziennie gotowanie znajdziesz na moim profilu na INSTAGRAMIE.

2 odpowiedzi na “Prosty chleb pszenny z gara”

  1. Katarzyna pisze:

    Jak obliczyć ładunek glikemiczny chleba pieczonego na zakwasie z mąki orkiszowej 650 z dodatkiem płatków owsianych i słonecznika?

    • Katarzyna Kuśmierska pisze:

      Aby obliczyć ładunek glikemiczny trzeba znać ilości węglowodanów przyswajalnych w produkcie (wartość powinna być wyrażona w gramach) oraz mieć informację o indeksie glikemicznym tego produktu. Przy obliczaniu ładunku glikemicznego korzysta się ze wzoru: W * IG/100, gdzie W oznacza ilość węglowodanów w porcji produktu, IG to indeks glikemiczny produktu. Wynik to właśnie ładunek glikemiczny produktu. I tak z każdym produktem, który jest składnikiem chleba. Pózniej trzeba całość zsumować i podzielić na ilość kromek. Wyjdzie wtedy ŁG 1 kromki chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Akceptując ciasteczka – akceptujesz regulamin sklepu. [cookies] [regulamin]

>