Racuchy drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami
Racuchy to mój smak dzieciństwa. Przygotowuję je dość rzadko, bo raczej stawiam na trochę zdrowsze desery, jednak przychodzi taki czas, że po prostu muszę je zjeść 🙂 Poniższy przepis jest bardzo prosty, każdemu się uda.
Możecie oprócz jabłek i rodzynek dodać jeszcze skórkę pomarańczową, ale ja akurat nie miałam w domu. Jak chcecie zostawić ciasto na dłużej niż 2 godziny przykryjcie miskę folią spożywczą, żeby nie wykipiały.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka, ciepłego
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki rodzynek
- 2 średnie jabłka
- cukier puder
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Świeże drożdże pokruszyć do dużej miski, wsypać ksylitol i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić na chwilę.
- Dodać jaja, ciepłe mleko, wymieszać.
- Dodać mąkę i wymieszać łyżką lub hakiem robota planetarnego na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- W międzyczasie obrać jabłka, pokroić w kostkę.
- Jak ciasto wyrośnie dodać do jabłka i rodzynki, wymieszać.
- Smażyć na średnim ogniu aż racuchy się zarumienią z obu stron.
- Jeść posypane cukrem pudrem lub pudrem z ksylitolu.
[…] Lubicie drożdżowe wypieki? Spróbujcie również racuchów drożdżowych […]