Rogaliki drożdżowe

Proste rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą, owocami lub czekoladą. W środku miękkie, a na zewnątrz z grubą chrupiącą skórką – nie są za słodkie dlatego po upieczeniu świetnie smakują z cukrem pudrem. Idealne do kawy 🙂

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • do nadziewania: marmolada, wiśnie, prażone jabłka, czekolada
  • do posypania: cukier puder

Przygotowanie:

Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 „trójkątów”, tak jak kroi się pizzę. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 wiśni lub łyżce prażonych jabłek, lub też po jednej kosteczce czekolady. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki.

Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 

Piec przez około 15 minut lub na lekko złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Moja strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim mogę indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Akceptując ciasteczka – akceptujesz regulamin sklepu. [cookies] [regulamin]

>