Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i wiśniami – niski ŁG i tylko 109 kcal na porcję

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i wiśniami wydaje się być trudna do zrobienia. Ale nic bardziej mylnego. To naprawdę proste ciasto i szybkie w przygotowaniu. Do tego jeden kawałek to nieco ponad 100 kcal.

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i wiśniami – Składniki na 10 porcji:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g erytrolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Bita śmietana:

  • 200 g śmietanki 30% tłuszczu
  • 20 g pudru z erytrolu

Frużelina wiśniowa:

  • 200 g wiśni mrożonych
  • 20 g erytrolu
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny


.

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i wiśniami – Sposób przygotowania:

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia o wymiarach około 30 x 35 cm. Papier posmarować z wierzchu masłem lub spryskać olejem.

Jajka (ogrzane do temperatury pokojowej) wbić do miski, dodać słodzik (50-70 gram) i ubijać na wysokich obrotach przez około 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszać.

Wyłożyć na papier w formie i delikatnie wyrównać powierzchnię.
Piec w 175 stopniach C (termoobieg) przez około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić w blaszce przez 5 minut.
Biszkopt wyłożyć na ściereczkę kuchenną, odkleić papier i zwinąć biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób całkowicie ostudzić biszkopt.

Frużelina: W garnku umieścić wiśnie. Dodać słodzik (1-2 łyżki) i sok z cytryny.Podgrzewać około 10-15 minut aż owoce całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Mąką ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka. Wymieszać i zagotować, a następnie zestawić z ognia.Ostudzić.

Zimną śmietanę ubić ze słodzikiem (2 łyżki zmiksowane na puder) na sztywno.
Rozwinąć roladę i wyłożyć na niej ubitą śmietankę, zachowując około 2 cm wolnego brzegu.

Na bitą śmietanę wyłożyć frużelinę wiśniową (na środku rolady) i zwinąć roladę. Posypać pudrem ze słodzika. Przechowywać w lodówce.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 130 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany ogółem: 11 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,4 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): niski = 7

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.

Dieta zimowa z niskim IG

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>