Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i wiśniami – niski ŁG i tylko 109 kcal na porcję
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i wiśniami wydaje się być trudna do zrobienia. Ale nic bardziej mylnego. To naprawdę proste ciasto i szybkie w przygotowaniu. Do tego jeden kawałek to nieco ponad 100 kcal.
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i wiśniami – Składniki na 10 porcji:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 60 g erytrolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana:
- 200 g śmietanki 30% tłuszczu
- 20 g pudru z erytrolu
Frużelina wiśniowa:
- 200 g wiśni mrożonych
- 20 g erytrolu
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i wiśniami – Sposób przygotowania:
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia o wymiarach około 30 x 35 cm. Papier posmarować z wierzchu masłem lub spryskać olejem.
Jajka (ogrzane do temperatury pokojowej) wbić do miski, dodać słodzik (50-70 gram) i ubijać na wysokich obrotach przez około 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszać.
Wyłożyć na papier w formie i delikatnie wyrównać powierzchnię.
Piec w 175 stopniach C (termoobieg) przez około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić w blaszce przez 5 minut.
Biszkopt wyłożyć na ściereczkę kuchenną, odkleić papier i zwinąć biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób całkowicie ostudzić biszkopt.
Frużelina: W garnku umieścić wiśnie. Dodać słodzik (1-2 łyżki) i sok z cytryny.Podgrzewać około 10-15 minut aż owoce całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Mąką ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka. Wymieszać i zagotować, a następnie zestawić z ognia.Ostudzić.
Zimną śmietanę ubić ze słodzikiem (2 łyżki zmiksowane na puder) na sztywno.
Rozwinąć roladę i wyłożyć na niej ubitą śmietankę, zachowując około 2 cm wolnego brzegu.
Na bitą śmietanę wyłożyć frużelinę wiśniową (na środku rolady) i zwinąć roladę. Posypać pudrem ze słodzika. Przechowywać w lodówce.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
- Wartość energetyczna: 130 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany ogółem: 11 g
- Błonnik pokarmowy: 0,4 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG): niski = 7
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.