Roladki z indyka z farszem grzybowym
Danie szybkie do zrobienia i bardzo efektowne. Nadaje się na codzienny obiad jak i na bardziej szczególną okazję lub imprezę. Roladki można przygotować wcześniej, a upiec tuż przed podaniem.
Pasuje do nich zarówno chrupiąca bagietka, ziemniaki jak i frytki z warzyw. Jak robicie od razu więcej porcji nie musicie zwiększać ilości śmietany do sosu – maksymalnie dajcie 2 łyżki. No i można zamienić śmietanę na jogurt, ale wtedy sos będzie trochę bardziej kwaśny.
1 roladka z sosem ma:
- 349 kcal
- 39 g białka
- 17,4 g tłuszczu (w tym 4,84 g kwasów tłuszczowych nasyconych)
- 11,77 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję (1 roladkę):
- pierś z indyka – 150 g (1 plaster)
- szynka szwarcwaldzka – 20 g (1 plaster)
- cebula – 50 g (1/2 sztuki)
- czosnek 10 g (2 ząbki)
- pieczarki – 100 g (5 sztuk)
- oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
- musztarda sarepska 10 g (1 łyżeczka)
- śmietana 12% – 20 g (1 łyżka)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić na drobne kawałki, cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie aż całość płynu wyparuje. Doprawić solą i pieprzem i połową wyciśniętego czosnku.
Plaster fileta z indyka rozbić, posmarować musztardą, pozostałym czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Najlepiej odstawić na 2 godziny do lodówki.
Na desce rozłożyć plaster szynki, na nią położyć pierś z indyka, nałożyć 1 łyżkę farszu grzybowego (pozostałe pieczarki zostawić na patelni) i zwinąć w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 45 minut, w 180 stopniach. Powstały sos zlać na patelnię z pieczarkami i zaprawić śmietaną.
Roladki podawać z sosem.