Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym- niski IG i low carb
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym – prosta i szybka w przygotowaniu. Brokuł ugotowany al dente, jajka, słodka kukurydza, pomidorki i aromatyczny sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem to przepis na pyszny posiłek.

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym świetnie sprawdzi się na wynos. Można spokojnie zrobić ją wieczorem, a chwilę przed jedzeniem dodać tylko sos. Bez problemu przetrwa też 1-2 dni w lodówce więc możesz przygotować od razu 2 porcje.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 brokuła
- 2 ząbki czosnku
- 50 g jogurtu greckiego
- 1/2 łyżki majonezu (10g)
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1,5 łyżki kukurydzy konserwowej
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Brokuły ugotować al dente i podzielić na różyczki. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki.W misce układać brokuły, jajka, połówki pomidorków oraz kukurydzę.
Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Polać sosem czosnkowym. Można doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Sałatkę jeść dobrze wymieszaną.

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym – wartości odżywcze 1 porcji:
Sałatka ma 400 kcal, 28 g węglowodanów, 22,6 g białka, 23 g tłuszczu i niski ładunek glikemiczny.
Więcej pysznych przepisów znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.