Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym- niski IG i low carb

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym – prosta i szybka w przygotowaniu. Brokuł ugotowany al dente, jajka, słodka kukurydza, pomidorki i aromatyczny sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem to przepis na pyszny posiłek.

Sałatka brokułowa low carb

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym świetnie sprawdzi się na wynos. Można spokojnie zrobić ją wieczorem, a chwilę przed jedzeniem dodać tylko sos. Bez problemu przetrwa też 1-2 dni w lodówce więc możesz przygotować od razu 2 porcje.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżki majonezu (10g)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1,5 łyżki kukurydzy konserwowej
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Brokuły ugotować al dente i podzielić na różyczki. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki.W misce układać brokuły, jajka, połówki pomidorków oraz kukurydzę.

Sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

Polać sosem czosnkowym. Można doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Sałatkę jeść dobrze wymieszaną.

Antyzapalna dieta z niskim IG

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym – wartości odżywcze 1 porcji:

Sałatka ma 400 kcal, 28 g węglowodanów, 22,6 g białka, 23 g tłuszczu i niski ładunek glikemiczny.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>