Serniczek brzoskwiniowy z rodzynkami – błyskawiczny deser z niskim IG

Serniczek brzoskwiniowy z rodzynkami to błyskawiczny deser, który zrobisz w 10 minut. Nie musisz go piec ani chłodzić, po zrobieniu możesz od razu jeść

Serniczek brzoskwiniowy z rodzynkami

Serniczek brzoskwiniowy z rodzynkami ma średni ładunek glikemiczny więc nadaje się jako deser dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Aby jeszcze zmniejszyć ŁG można zamienić serek waniliowy Kvarg na naturalny i dodać ziarenka wanilii. Zamiast ciasteczek można użyć musli lub granoli bez dodatku cukru.


Składniki na 2 porcje:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 200 g serka Kvarg waniliowego
  • 2 ciasteczka zbożowe pełnoziarniste bez dodatku cukru Vitanella
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 brzoskwinia
  • 2 łyżki erytrolu
Antyzapalna dieta z niskim IG

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pokruszyć.

Twaróg zmiksować z serkiem kvarg, jogurtem i słodzikiem. Brzoskwinię pokroić w drobną kostkę zostawić 2 plasterki do dekoracji).

Masę serową wymieszać z rodzynkami i pokrojoną brzoskwinią. Na dnie pucharka/słoika układać ciasteczka, a na wierzch kłaść masę serową.

Serniczek dekorować cienkimi plasterkami brzoskwini.

Serniczek brzoskwiniowy z rodzynkami – wartości odżywcze dla 1 porcji:

Deser ma 415 kcal, 38 g węglowodanów, 28 g białka, 13 g tłuszczu i średni ładunek glikemiczny.

Przepisy na podobne desery znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>