Serniczek brzoskwiniowy z rodzynkami – błyskawiczny deser z niskim IG
Serniczek brzoskwiniowy z rodzynkami to błyskawiczny deser, który zrobisz w 10 minut. Nie musisz go piec ani chłodzić, po zrobieniu możesz od razu jeść
Serniczek brzoskwiniowy z rodzynkami ma średni ładunek glikemiczny więc nadaje się jako deser dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Aby jeszcze zmniejszyć ŁG można zamienić serek waniliowy Kvarg na naturalny i dodać ziarenka wanilii. Zamiast ciasteczek można użyć musli lub granoli bez dodatku cukru.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 200 g serka Kvarg waniliowego
- 2 ciasteczka zbożowe pełnoziarniste bez dodatku cukru Vitanella
- 50 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 brzoskwinia
- 2 łyżki erytrolu
Sposób przygotowania:
Ciasteczka pokruszyć.
Twaróg zmiksować z serkiem kvarg, jogurtem i słodzikiem. Brzoskwinię pokroić w drobną kostkę zostawić 2 plasterki do dekoracji).
Masę serową wymieszać z rodzynkami i pokrojoną brzoskwinią. Na dnie pucharka/słoika układać ciasteczka, a na wierzch kłaść masę serową.
Serniczek dekorować cienkimi plasterkami brzoskwini.
Serniczek brzoskwiniowy z rodzynkami – wartości odżywcze dla 1 porcji:
Deser ma 415 kcal, 38 g węglowodanów, 28 g białka, 13 g tłuszczu i średni ładunek glikemiczny.
Przepisy na podobne desery znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.