Serniczki dyniowe z niskim IG – idealny deser w insulinooporności i na diecie redukcyjnej

Serniczki dyniowe z niskim IG to kwintesencja wczesnej jesieni – już jest dynia, a jeszcze można kupić słodkie maliny. Byłam ciekawa jak wypadnie połączenie dyni, cynamonu skórki pomarańczowej z czekoladą i malinami. No i muszę przyznać, że te smaki tak cudnie współgrają, że na pewno jeszcze wykorzystam w swojej kuchni te połączenia. Serniczki dyniowe z […]

Serniczki dyniowe z niskim IG

Serniczki dyniowe z niskim IG to kwintesencja wczesnej jesieni – już jest dynia, a jeszcze można kupić słodkie maliny. Byłam ciekawa jak wypadnie połączenie dyni, cynamonu skórki pomarańczowej z czekoladą i malinami. No i muszę przyznać, że te smaki tak cudnie współgrają, że na pewno jeszcze wykorzystam w swojej kuchni te połączenia.

Serniczki dyniowe z niskim IG – składniki na 4 porcje:

  • 200 g upieczonej dyni (najlepiej hokkaido lub innej o suchym miąższu)
  • 2 jajka
  • 250 g ser twarogowego półtłustego
  • 20 g budyniu waniliowy w proszku bez dodatku cukru
  • 50 g erytrolu (lub tyle, aby masa serowa była odpowiednia dla Ciebie na słodkość)
  • 12 g mąki pszennej typ 500
  • 25 g śmietana 18% tłuszczu
  • 12 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej lub świeżej, startej na tarce)
  • 10 g cynamonu mielonego
  • 25 g ciastek zbożowych pełnoziarniste bez dodatku cukru (np. Vitanella)
  • 20 g kremu czekoladowego bez cukru Protein Creme Lidl (lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady)
  • 50 g malin
Śniadanie z niskim IG

Sposób przygotowania:

Dynię zmiksować z jajkami, słodzikiem i twarogiem. Dodać proszek budyniowy, mąkę, śmietanę, pokrojoną w kostkę skórkę pomarańczową (można zamienić na świeżo startą) i cynamon. Wymieszać. Do foremek, w których będę piec się serniczki dyniowe z niskim IG włożyć pokruszone ciastka. Na nie wyłożyć masę serową.

Piec na 160 stopni C przez 12 minut w air fryerze. Ostudzić i przełożyć do lodówki na około około 1 godzinę. Posmarować kremem czekoladowym i udekorować malinami.

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 234 kcal
  • Białko: 17 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany ogółem: 23 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG):niski

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>