Serniczki z niskim IG – idealne dla insulinoopornych
Jednoporcjowe serniczki z niskim IG są idealne na zdrowy deser, II śniadanie, kolację, posiłek do pracy czy szkoły. Świetnie się przechowują, do kilku dni w lodówce. Podczas odchudzania zaspokoją Twoją ochotę na słodkie i nasycą na długo.
Serniczki z niskim IG piekłam w air fryer’rze, mam model Philipps ovi mini. Jeśli chcesz, aby przepis nie zawierał w ogóle cukru to zamień ciasteczko lotus na zbożowe ciastka bez dodatku cukru, np. z Biedronki, a skyr waniliowy na taki bez dodatku cukru.
Serniczki z niskim IG – składniki na 4 serniczki:
- 250 g sera twarogowego półtłustego
- 20 g budyniu waniliowego w proszku, bez dodatku cukru
- 30 g erytrolu
- 1 jajko
- 150 g jogurt skyr waniliowego
- 20 g rodzynek
- 18 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
- 36 g (4 sztuki) herbatników Lotus Biscoff
Sposób przygotowania:
Twaróg, jogurt, proszek budyniowy, jajko, słodzik zblendować na gładką masę. Dodać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową (może być też otarta skórka ze świeżej pomarańczy).
Do silikonowych foremek muffinkowych włożyć 1 ciastko lotus (połamać na 2-3 części. Na ciastko przełożyć masę sernikową. Piec w urządzeniu airfryer przez 12 minut w temperaturze 160 stopni C.
W piekarniku akurat tych serniczków nie piekłam, ale bardzo podobne wychodziły pyszne na 180 stopni C (góra-dół) przez około 12-13 minut. Jak wierzch lekko się zarumieni można wyciągać.
Serniczki z niskim IG – wartość odżywcza dla 1 sztuki:
- Wartość energetyczna: 220 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 5,9 g
- Węglowodany ogółem: 22 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG): niski =4
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.