Serniczki z niskim IG – idealne dla insulinoopornych

Jednoporcjowe serniczki z niskim IG są idealne na zdrowy deser, II śniadanie, kolację, posiłek do pracy czy szkoły. Świetnie się przechowują, do kilku dni w lodówce. Podczas odchudzania zaspokoją Twoją ochotę na słodkie i nasycą na długo.

Serniczki z niskim IG

Serniczki z niskim IG piekłam w air fryer’rze, mam model Philipps ovi mini. Jeśli chcesz, aby przepis nie zawierał w ogóle cukru to zamień ciasteczko lotus na zbożowe ciastka bez dodatku cukru, np. z Biedronki, a skyr waniliowy na taki bez dodatku cukru.

Serniczki z niskim IG – składniki na 4 serniczki:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 20 g budyniu waniliowego w proszku, bez dodatku cukru
  • 30 g erytrolu
  • 1 jajko
  • 150 g jogurt skyr waniliowego
  • 20 g rodzynek
  • 18 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
  • 36 g (4 sztuki) herbatników Lotus Biscoff

Sposób przygotowania:

Twaróg, jogurt, proszek budyniowy, jajko, słodzik zblendować na gładką masę. Dodać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową (może być też otarta skórka ze świeżej pomarańczy).

Do silikonowych foremek muffinkowych włożyć 1 ciastko lotus (połamać na 2-3 części. Na ciastko przełożyć masę sernikową. Piec w urządzeniu airfryer przez 12 minut w temperaturze 160 stopni C.

W piekarniku akurat tych serniczków nie piekłam, ale bardzo podobne wychodziły pyszne na 180 stopni C (góra-dół) przez około 12-13 minut. Jak wierzch lekko się zarumieni można wyciągać.

Serniczki z niskim IG – wartość odżywcza dla 1 sztuki:

  • Wartość energetyczna: 220 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 5,9 g
  • Węglowodany ogółem: 22 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): niski =4

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>