Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru
Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru to błyskawiczne ciasto, które może być deserem do kawy, ale także możesz zjeść go na śniadanie. Jeden kawałek to zaledwie 256 kcal i aż 26 g białka. To świetny deser dla osób z insulinoopornością, cukrzycą i dla osób na diecie redukcyjnej.
Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru to chyba najprostsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Przepis wymyśliłam sama od A do Z, miał być szybki do zrobienia, miał mieć mało składników, niski IG, być bez cukru dodanego i nadawać się i na deser i na śniadanie. A i miał mieć mało kalorii w dużym kawałku. Myślę, że wszystko się udało 🙂
Jeśli lubicie serniki bardziej „ścisłe” to możecie dać trochę więcej żelatyny. Moja wersja jest bardzo miękka i kremowa.
Moja wersja sernika ma dodatek odżywki białkowej o smaku waniliowym (ma dodatek słodzika). Jeśli nie chcesz używać odżywki lub nie masz jej w domu – dodaj do masy sernikowej wybrany słodzik (np. erytrol). Słodki smak sernik ma też dzięki zmiksowanym bananom – wybierz takie bardziej dojrzałe.
Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru – składniki (na 6 porcji):
- 500 g sera twarogowego półtłustego
- 2 banany
- 40 g odżywki białkowej Vegan Pea Protein waniliowej
- 70 g biszkoptów (najlepiej bez cukru, np. firmy Mamut)
- 12-13 g żelatyny
- 20 ml herbata czarna
- 200 ml mleko 2% tłuszczu
Dodatki:
- 200 g truskawek
- 100 g borówek
Sposób przygotowania:
Biszkopty delikatnie zamoczyć w zimnej herbacie. Układać w tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Twaróg zmiksować z bananami, odżywką białkową i 150 ml mleka.
Żelatynę umieścić w rondelku i namoczyć niewielką ilością chłodnej wody (około 100 ml).
Odstawić na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie lekko podgrzać, dodać 50 ml mleka, wymieszać i dodać do masy serowej (cały czas mieszając).
Masę serową wyłożyć na biszkopty, na wierzch układać owoce.
Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Jeśli nie chcesz używać odżywki białkowej – dodaj do smaku słodzik typu erytrol i esencję waniliową.
Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru – wartości odżywcze (dla 1 porcji sernika)
- Wartość energetyczna: 256 kcal
- Białko: 26 g
- Tłuszcz: 5.7 g
- Węglowodany ogółem: 26,55 g
- Błonnik pokarmowy: 8.72 g
- Ładunek glikemiczny (ŁG): niski = 9
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.