Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru

Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru to błyskawiczne ciasto, które może być deserem do kawy, ale także możesz zjeść go na śniadanie. Jeden kawałek to zaledwie 256 kcal i aż 26 g białka. To świetny deser dla osób z insulinoopornością, cukrzycą i dla osób na diecie redukcyjnej.

Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru

Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru to chyba najprostsze ciasto jakie ostatnio zrobiłam. Przepis wymyśliłam sama od A do Z, miał być szybki do zrobienia, miał mieć mało składników, niski IG, być bez cukru dodanego i nadawać się i na deser i na śniadanie. A i miał mieć mało kalorii w dużym kawałku. Myślę, że wszystko się udało 🙂

Jeśli lubicie serniki bardziej „ścisłe” to możecie dać trochę więcej żelatyny. Moja wersja jest bardzo miękka i kremowa. 

Moja wersja sernika ma dodatek odżywki białkowej o smaku waniliowym (ma dodatek słodzika). Jeśli nie chcesz używać odżywki lub nie masz jej w domu – dodaj do masy sernikowej wybrany słodzik (np. erytrol). Słodki smak sernik ma też dzięki zmiksowanym bananom – wybierz takie bardziej dojrzałe.

Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru – składniki (na 6 porcji):

  • 500 g sera twarogowego półtłustego
  • 2 banany
  • 40 g odżywki białkowej Vegan Pea Protein waniliowej
  • 70 g biszkoptów (najlepiej bez cukru, np. firmy Mamut)
  • 12-13 g żelatyny
  • 20 ml herbata czarna
  • 200 ml mleko 2% tłuszczu

Dodatki:

  • 200 g truskawek
  • 100 g borówek
Dieta z niskim IG

Sposób przygotowania:

Biszkopty delikatnie zamoczyć w zimnej herbacie. Układać w tortownicy (średnica 22 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia.

Twaróg zmiksować z bananami, odżywką białkową i 150 ml mleka.

Żelatynę umieścić w rondelku i namoczyć niewielką ilością chłodnej wody (około 100 ml).
Odstawić na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie lekko podgrzać, dodać 50 ml mleka, wymieszać i dodać do masy serowej (cały czas mieszając).

Masę serową wyłożyć na biszkopty, na wierzch układać owoce.

Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Jeśli nie chcesz używać odżywki białkowej – dodaj do smaku słodzik typu erytrol i esencję waniliową. 

Sernik na zimno z niskim IG i bez cukru – wartości odżywcze (dla 1 porcji sernika)

  • Wartość energetyczna: 256 kcal
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcz: 5.7 g
  • Węglowodany ogółem: 26,55 g
  • Błonnik pokarmowy: 8.72 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): niski = 9

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz też na moim INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>