Śliwki pod owsianą kruszonką z lodami

Śliwki pod owsianą kruszonką z lodami to deser, który zazwyczaj robię jesienią przynajmniej 1 raz w tygodniu. Korzystam z najlepszych w tym czasie śliwek węgierek, bo uważam, że najlepiej jeść sezonowo.

Śliwki pod owsianą kruszonką z lodami to jeden z tych błyskawicznych, ale imponujących deserów. Nada się jako codzienna porcja słodyczy, ale również zrobi furorę na imprezie.

To też jeden z przepisów, jakie mam w swojej bazie i rozpisuję w indywidualnych jadłospisach. Zdrowe, pyszne i sezonowe! Moi podopieczni go uwielbiają! Jeśli chcesz rozpocząć współpracę – napisz do mnie na biuro@zdrowadieta.info.pl! Wspólnie ustalimy najlepszą dietę dla Ciebie.

Śliwki pod owsianą kruszonką – składniki na 1 porcję:

  • 200 g śliwek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 10 g masła
  • 10 g erytrolu (lub innego słodzidła)
  • 30 ml lodów waniliowych 

Przygotowanie:

Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, przełożyć do miski. Wymieszać z cynamonem.

Przygotować kruszonkę: rozpuścić masło, dodać do niego zmiksowane na mąkę płatki owsiane i słodzik. Wymieszać. 

Śliwki wyłożyć do naczynia do zapiekania, posypać kruszonką. Piec w air fryer na 180 stopni C przez około 12 minut, aż do zarumienienia kruszonki (w zależności od modelu). W piekarniku 170 stopni C około 25 minut. Śliwki podawać z lodami.

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 345 kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 13 g
  • Węglowodany ogółem: 54 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): średni

Filmik jak zrobić śliwki pod owsianą kruszonką z lodami znajdziesz na moim INSTAGRAMIE

Możliwość komentowania została wyłączona.

>