Szakszuka z czerwoną fasolą
Szakszuka czyli pomidory smażone na patelni z cebulą, czosnkiem, ziołami i dodatkiem jajek. W mojej wersji mamy jeszcze czerwoną fasolę i natkę pietruszki oraz kumin. To pyszne i sycące danie nadaje się świetnie na śniadanie, obiad oraz kolacje.
Składniki na 1 porcję:
- pomidory krojone – 1 puszka (można użyć 2 świeżych pomidorów bez skórki)
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- jajka – 2 sztuki
- fasola czerwona – 2 łyżki
- natka pietruszki – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, płatki chilli, kumin
Przygotowanie:
Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę i starty czosnek, chwilę podsmażyć.
Pomidory włożyć na patelnię, dodać fasolę, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 5-8 minut.
Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą natką pietruszki i pieczywem.