Tofu bolognese – antyzapalny, bogaty w białko, bezmięsny obiad z niskim IG

Tofu bolognese – antyzapalny, sycący, bogaty w białko i błonnik, bezmięsny obiad z niskim IG. Do zrobienia w 15 minut.

tofu bolognese

Tofu bolognese to moja wariacja na temat klasycznego makaronu bolognese z mięsem. Powiem szczerze, że osoby, którym taki obiad serwowałam, nie miały pojęcia, że nie ma w nim grama mięsa. Dopiero jak mówiłam, że to z tofu – zaczynali kojarzyć, że danie ma odrobinę inny smak (i wcale nie słyszałam, że gorszy – wręcz przeciwnie). Jeśli więc jesteś osobą, która nie lubi tofu – ten makaron może Cię przekonać. Pamiętaj jednak o przyprawach – kluczowa jest tutaj wędzona papryka, oregano, czosnek i sos sojowy.

Tofu bolognese – składniki na 1 porcję:

  • 45 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 3 ml oleju rzepakowego
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 100 g pieczarek
  • 90 g sera sojowego tofu
  • 10 ml sosu sojowego
  • 40 g makaronu spaghetti
  • 5 g parmezanu
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 5 ml wysokopolifenolowej oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryka wędzona

Sposób przygotowania:

Tofu wyjąć z opakowania, pokruszyć widelcem i przełożyć do miski. Wlać sos sojowy, paprykę wędzoną, oregano i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podsmażyć na odrobinie oleju, aż będzie lekko chrupiące.

Na patelnię dodać warzywa (cebulę pokrojoną w kostkę, marchew startą na tarce, pieczarki pokrojone na plasterki) i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól. Wymieszać i zagotować.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente, tartym parmezanem, oliwą wysokopolifenolową i szczypiorkiem.

Jak sos będzie za gęsty można dodać trochę wody z makaronu.

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Wartość energetyczna: 507 kcal
  • Białko:29 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany ogółem: 63 g
  • Błonnik pokarmowy: 13 g
  • Ładunek glikemiczny (ŁG): średni

Więcej przepisów i porad znajdziesz na moim INSTAGRAMIE, a jeśli chcesz zacząć jeść z niskim IG sprawdź moje diety gotowe.

W przepisie wykorzystałam oliwę polifenolową (czy to taką, której stężenie polifenoli przekracza 600 mg/kg). Jeśli jej nie masz – użyj zwykłej – danie też będzie pyszne, tylko mniej antyzapalne.

Już 2 łyżki oliwy z oliwek Numa dziennie zapewniają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne (porównywalne z ibuprofenem). Oznacza to lepszą ochronę przed chorobami serca i starzeniem się komórek oraz naturalne wsparcie w łagodzeniu stanów zapalnych i ochronie układu nerwowego.

Typowa oliwa z oliwek dostępna na rynku zawiera stosunkowo niewiele polifenoli, bo od 50 do 150 mg/kg. Aby osiągnąć dawkę, która w badaniach klinicznych wykazywałaby realne działanie prozdrowotne, trzeba by wypijać nawet półtorej szklanki takiej oliwy dziennie. Taka ilość jest raczej nierealna dla większości osób, między innymi ze względu na dużą dawkę dodatkowych kalorii (~2500 kcal).

Rozwiązaniem jest oliwa polifenolowa czyli taka z wysoką zawartością polifenoli. Używając dobrej jakości oliwy bogatej w polifenole wystarczą ~2 łyżki dziennie, do osiągnięcia skutecznej dawki obserwowanej w badaniach klinicznych.

*współpraca reklamowa z firmą Numa*

Dodaj komentarz

>