Torcik kawowy na spodzie brownie

Dziś, na osłodę tych trudnych czasów, mam dla Was pyszne ciasto – torcik kawowy na spodzie brownie. Bez cukru, więc nadaje się też dla osób z insulinoopornością, cukrzycą oraz wszystkich, którzy po prostu ograniczają cukier.

Torcik kawowy na spodzie brownie to ciasto, które świetnie się nada na jakąś wyjątkową okazję. Przygotowanie zajmuje chwilę, ale smak wszystko rekompensuje.

torcik kawowy na spodzie brownie

Torcik kawowy na spodzie z brownie – składniki na spód:

  • czekolada gorzka 70% kakao bez cukru – 200 g
  • jajka – 4 sztuki
  • erytrytol – 1 łyżka
  • mocna kawa espresso – 5 łyżek
  • wanilia – 1 laska
  • masło – 100 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 200 g
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • orzechy włoskie – 1/2 szklanki
  • sól – szczypta

Składniki na krem:

  • ser mascarpone – 500 g
  • żółtka jaj – 5 sztuk
  • wanilia – 1 laska
  • erytrytol – 3-4 łyżki
  • kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka
  • kakao gorzkie – 1 łyżka do dekoracji
  • wiórki kokosowe – 1 łyżeczka do dekoracji
Dieta z niskim IG dla zapracowanych

Sposób przygotowania:

Spód brownie:

Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kawę, masło, wymieszać i ostudzić. Jajka zmiksować z erytrytolem i ziarenkami wanilii. Połączyć z ostudzoną czekoladą i zmiksować na gładką masę.

Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, orzechy i delikatnie wymieszać. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu spód ciasta wystudzić.

Krem tiramisu:

Żółtka jaj ubić z erytrytolem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Dodawać powoli ser mascarpone delikatnie miksując, na koniec dodać kawę i wymieszać. Wyłożyć krem na spód brownie, posypać kakao i wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przed podaniem przez około 2-3 godzin.

Inne moje przepisy znajdziesz też na moim profilu na INSTAGRAMIE. Jest sporo dań z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, które super się nadają przy odchudzaniu, insulinooporności, niedoczynności tarczycy, Hashimoto czy PCOS.

17 odpowiedzi na “Torcik kawowy na spodzie brownie”

  1. Aga pisze:

    Do rozpuszczonej czekolady dodajemy zaparzoną kawę? Czy 5 łyżek rozpuszczalnej

    • Katarzyna Kuśmierska pisze:

      Do rozpuszczonej czekolady dodajemy 5 łyżek zaparzonego espresso, kawę rozpuszczalną w formie sypkiej (1 łyżeczka) należy dodać do kremu.

  2. Aga pisze:

    Orzechy mają być zmielone?

  3. Marta pisze:

    do spodu całe jajka czy same białka a żółtka do masy?

  4. Magda pisze:

    A jaka jest średnica foremki do tych proporcji?

  5. Agnieszka pisze:

    Jaka wartość kalorii w porcji jest?

  6. Agata pisze:

    Dzień dobry.
    Jaki jest IG oraz ŁG 1 porcji tego torciku?
    Super strona, dziekuję za przepisy!

    • Katarzyna Kuśmierska pisze:

      Witam, oj nie mam pojęcia, nie liczyłam 😉 Ale biorąc pod uwagę skład, z doświadczenia mogę powiedzieć, że ŁG 1 kawałka jest maksymalnie średni. I bardzo mi miło, że moja stronka się podoba 🙂

  7. Anita pisze:

    Mam pytanie odnośnie żółtek. Pewnie trzeba sparzyć jajka wrzątkiem przed? Bo to jednak surowe dodajemy.

  8. Ilona Mielcarz pisze:

    Czy można zastąpić erytrytol ksylitolem?

    • Katarzyna Kuśmierska pisze:

      Można, ale tort będzie miał wtedy więcej kalorii (o tyle co ksylitol). Erytrol jest słodzikiem, który nie ma kalorii wcale.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>