Torcik kawowy na spodzie brownie

Dziś, na osłodę tych trudnych czasów, mam dla Was pyszne ciasto – torcik kawowy na spodzie brownie. Bez cukru, więc nadaje się też dla osób z insulinoopornością, cukrzycą oraz wszystkich, którzy po prostu ograniczają cukier.

Składniki na spód:

  • czekolada gorzka 70% kakao bez cukru – 200 g
  • jajka – 4 sztuki
  • erytrytol – 1 łyżka
  • mocna kawa espresso – 5 łyżek
  • wanilia – 1 laska
  • masło – 100 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 200 g
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • orzechy włoskie – 1/2 szklanki
  • sól – szczypta

Składniki na krem:

  • ser mascarpone – 500 g
  • żółtka jaj – 5 sztuk
  • wanilia – 1 laska
  • erytrytol – 3-4 łyżki
  • kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka
  • kakao gorzkie – 1 łyżka do dekoracji
  • wiórki kokosowe – 1 łyżeczka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Spód brownie:

Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kawę, masło, wymieszać i ostudzić. Jajka zmiksować z erytrytolem i ziarenkami wanilii. Połączyć z ostudzoną czekoladą i zmiksować na gładką masę.

Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, orzechy i delikatnie wymieszać. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu spód ciasta wystudzić.

Krem tiramisu:

Żółtka jaj ubić z erytrytolem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Dodawać powoli ser mascarpone delikatnie miksując, na koniec dodać kawę i wymieszać. Wyłożyć krem na spód brownie, posypać kakao i wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przed podaniem przez około 2-3 godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *