Tosty francuskie z sadzonym jajkiem – wykwintne śniadanie z niskim IG
Dziś zgodnie z obietnicą mam dla Ciebie przepis na tosty francuskie z sadzonym jajkiem.
To proste do zrobienia, ale zarazem wykwintne danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, ale także lunch czy kolację. Tosty francuskie z sadzonym jajkiem to przepis, który pochodzi z Diety zimowej – mojego najnowszego, gotowego jadłospisu z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym.
To już druga gotowa dieta, którą stworzyłam – w moim SKLEPIE dostępny jest jeszcze całoroczny jadłospis z niskim IG.
Jeśli chcesz poznać inne potrawy z Diety zimowej zajrzyj do MOJEGO SKLEPU do opisu produktu – zamieściłam tam zestawienie wszystkich posiłków z DIETY ZIMOWEJ.
A teraz nie przedłużając, zapraszam na wpis z przepisem z Diety zimowej.
Tosty francuskie z sadzonym jajkiem – składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mleka 2% tłuszczu
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść rukoli
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 30 g ser mozzarella light
- 2 plastry pomidorów suszonych
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 jajko z dodatkiem mleka oraz szczypty soli i pieprzu.
Na 1 kromce tosta położyć mozzarellę, plasterki pomidorów suszonych i czosnku, przykryć drugą kromką, lekko docisnąć. Wymaczać z dwóch stron i z boków w roztrzepanym jajku i położyć na patelnię z podgrzaną oliwą.
Smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 2 minuty z każdej strony.
Oddzielnie usmażyć 1 jajko sadzone. Tost przełożyć na talerz, przykryć jajkiem sadzonym i posypać rukolą.
Tosty francuskie z sadzonym jajkiem – wartości odżywcze:
- kalorie – 408 kcal
- białko – 23,6 g
- tłuszcze – 18,5 g
- węglowodany – 36,4 g
- błonnik – 9,4 g
- ładunek glikemiczny (ŁG) – niski – 1,5
Przepis na tosty francuskie z sadzonym jajkiem można modyfikować wg własnego uznania i preferencji smakowych.
Pieczywo można wybrać dowolne, ale (aby uzyskać niski ładunek glikemiczny potrawy), ważne, aby było pełnoziarniste lub takie z niskim indeksem glikemicznym, np. gryczane. Zamiast mozzarelli można użyć sera pleśniowego, fety lub sera halloumi. Można także dodać do środka szynkę, oliwki, świeży szpinak lub natkę pietruszki. Do tostów super pasuje sałatka ze świeżych warzywa: pomidorów, papryki, rzodkiewek, ogórka, cebuli, świeżego szpinaku czy rukoli z delikatnym dressingiem z oliwy i soku z cytryny.
Więcej zdrowych i smacznych przepisów oraz moje codziennie gotowanie znajdziesz na moim profilu na INSTAGRAMIE.