Wegeburgery z kaszy jaglanej i marchewki z prażonymi ziarnami
Te burgery robię dość często – nie dość, że są pyszne to jeszcze pieczone i nie trzeba stać przy patelni. Można jeść klasycznie z bułką i dodatkami, ale fajnie się sprawdzą jako obiadowy kotlet lub przekąska na podróż czy do pracy lub szkoły.
Składniki na 4 duże lub 6 mniejszych burgerów:
- 200 g (4 małe sztuki) startej marchewki
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka prażonego słonecznika
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
- 1/4 łyżeczki chili
- sól i czarny pieprz
Dodatki:
- bułka hamburgerowa (najlepiej domowa)
- ketchup
- musztarda
- cebula
- pomidor
- ogórek świeży i konserwowy
- sałata
Przygotowanie:
1.Marchewkę zetrzyj na tarce, kaszę ugotuj, nasiona słonecznika i sezamu upraż na suchej patelni, cebulę drobno posiekaj.
2. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i wymieszaj rękami aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze odrobinę oleju i mąki.
3. Ulep kotlety (4 lub 6 sztuk) i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (jak burgery się delikatnie zarumienią) delikatnie obróć kotlety na drugą stronę uważając aby się nie uszkodziły.
5. Bułkę przekrój na pół, delikatnie podpiecz w piekarniku, jedną połówkę posmaruj ketchupem, musztardą, połóż warzywa, burgera i przykryj drugą częścią bułki.
Przepis inspirowany www.jadlonomia.com