Wegeburgery z kaszy jaglanej i marchewki z prażonymi ziarnami

Te burgery robię dość często – nie dość, że są pyszne to jeszcze pieczone i nie trzeba stać przy patelni. Można jeść klasycznie z bułką i dodatkami, ale fajnie się sprawdzą jako obiadowy kotlet lub przekąska na podróż czy do pracy lub szkoły.

Wegeburgery z prażonymi ziarnami

Składniki na 4 duże lub 6 mniejszych burgerów:

  • 200 g (4 małe sztuki) startej marchewki
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka prażonego słonecznika
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru albo 3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól i czarny pieprz

Dodatki:

  • bułka hamburgerowa (najlepiej domowa)
  • ketchup
  • musztarda
  • cebula
  • pomidor
  • ogórek świeży i konserwowy
  • sałata
Bulki hamburgerowe

Przygotowanie:

1.Marchewkę zetrzyj na tarce, kaszę ugotuj, nasiona słonecznika i sezamu upraż na suchej patelni, cebulę drobno posiekaj. 

2. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski i wymieszaj rękami aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze odrobinę oleju i mąki.

3. Ulep kotlety (4 lub 6 sztuk) i układaj  je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

4. Piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (jak burgery się delikatnie zarumienią)  delikatnie obróć kotlety na drugą stronę uważając aby się nie uszkodziły.

5. Bułkę przekrój na pół, delikatnie podpiecz w piekarniku, jedną połówkę posmaruj ketchupem, musztardą, połóż warzywa, burgera i  przykryj drugą częścią bułki.

Wegeburgery z kaszy jaglanej

Przepis inspirowany www.jadlonomia.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>