Wytrawne gofry owsiane

Gofry jem dość często, fajnie zastępują pieczywo jak akurat nie mam nic w domu 😉 Do tego są błyskawiczne w przygotowaniu. Zazwyczaj robiłam takie na słodko, ale miałam ochotę na dodatek awokado i łososia więc tym razem mam dla Was wersję wytrawną.

Składniki na 2 gofry:

  • mąka owsiana lub płatki owsiane (do zmielenia) – 50 g
  • mleko lub napój roślinny (może być też zwykła woda) – 50 g
  • jajko – 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana – 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • sól, pieprz, przyprawy (oregano, czubrica, kurkuma, curry)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na gofry zmiksować, odstawić na około 20 minut. Porządnie rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto i piec około 4-5 minut. Po wyjęciu gofrów odłożyć je na chwilę na kratkę, żeby odparowały i były chrupiące.

Podawać z dowolnymi dodatkami: może być guacamole + łosoś wędzony jak u mnie, albo dowolna pasta + ulubione warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>