Wytrawne gofry owsiane
Gofry jem dość często, fajnie zastępują pieczywo jak akurat nie mam nic w domu 😉 Do tego są błyskawiczne w przygotowaniu. Zazwyczaj robiłam takie na słodko, ale miałam ochotę na dodatek awokado i łososia więc tym razem mam dla Was wersję wytrawną.
Składniki na 2 gofry:
- mąka owsiana lub płatki owsiane (do zmielenia) – 50 g
- mleko lub napój roślinny (może być też zwykła woda) – 50 g
- jajko – 1 sztuka
- mąka ziemniaczana – 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- sól, pieprz, przyprawy (oregano, czubrica, kurkuma, curry)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na gofry zmiksować, odstawić na około 20 minut. Porządnie rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto i piec około 4-5 minut. Po wyjęciu gofrów odłożyć je na chwilę na kratkę, żeby odparowały i były chrupiące.
Podawać z dowolnymi dodatkami: może być guacamole + łosoś wędzony jak u mnie, albo dowolna pasta + ulubione warzywa.