Zasada 80/20 – zdrowa dieta + żywność rekreacyjna

Często wspominam, że jem zgodnie z zasadą 80/20 Otrzymałam sporo pytań, co to takiego, dlatego dziś chcę Wam przybliżyć ten sposób jedzenia.

zasada 80/20

Zasada 80/20 – o co w tym chodzi?

Zasada 80/20 polega na tym, że 80% produktów i posiłków to zdrowa, jak najmniej przetworzona żywność.
Z kolei 20% to są produkty tzw. rekreacyjne czyli coś, co się lubi – ale nie jest to do końca zdrowe. Należy starać się, aby podstawą diety, były produkty odżywcze, które wpływają korzystnie na organizm, zawierają witaminy, minerały, białko czy błonnik.

  • 80% produktów w codziennej diecie powinno pochodzić z nieprzetworzonych produktów typu warzywa, owoce, ryby, jaja, strączki, orzechy, oliwa, pełnoziarniste produkty zbożowe;
  • 20% diety mogą stanowić tzw. produkty rekreacyjne czyli słodycze, alkohol, fast foody czy cokolwiek lubisz tzw. mniej zdrowego, takie jedzenie dla przyjemności.

Jakie są korzyści zasady 80/20?

Wydaje się, że ta zasada 80/20 ma więcej plusów niż minusów, bo dieta jest bardziej znośna, nie ma zakazanych produktów, na które człowiek się rzuci, po zakończeniu. Zmniejsza ryzyko efektu jojo, bo cały czas można sobie wkomponować w codzienne posiłki coś, co lubimy i jest mniejsza szansa, że później rzucimy się na jedzenie.

Jakie więc są największe plusy zasady 80/20:

  • łatwiej wytrwać na diecie;
  • pozwala na utrzymanie diety bez odmawiania sobie wszystkich jedzeniowych przyjemności;
  • pozwala zachować zdrowy rozsądek;
  • mniejsze psychiczne obciążenie dietą;
  • zmniejsza ryzyko zaburzeń odżywiania;
  • zmniejsza ryzyko efektu jojo – po zakończeniu diety nie „rzucisz się na wszystkie niedozwolone na diecie produkty.

Ryzyka zasady 80/20

Są też ryzyka – źle oszacowane „20%” może sprawić, że nie schudniemy, bo za dużo będzie tego rekreacyjnego jedzenia. Trzeba też uważać przy różnych chorobach, bo niektóre potrawy nie służą zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

Jak zasada 80/20 wygląda w praktyce?

Jeśli Twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kcal to:

  • 80% czyli 1600 kcal powinno pochodzić z produktów jak zdrowych, jak najmniej przetworzonych
  • 20% czyli 400 kcal to mogą być produkty rekreacyjne, na przykład lody, pizza (1 kawałek) czy 1-2 lampki wina.
  • można też te 20% sobie „skumulować” i np. raz na 2-3 dni wyjść do restauracji ze znajomymi.

Często na INSTAGRAMIE pokazuję, jak u mnie wygląda jedzenie zgodnie z zasadą 80/20 – zapraszam do zaobserwowania mojego profilu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>