Zupa dyniowa z nutą pomarańczy
Zupa dyniowa z nutą pomarańczy – pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie masz upieczonej dyni to wystarczy poddusić ją razem z marchewką i ziemniakiem. Sok z pomarańczy sprawia, że zupa ma niebanalny smak. Można ją podać z prażonymi pestkami dyni, płatkami migdałów lub pestkami słonecznika.

Zupa dyniowa z nutą pomarańczy (1 porcja) ma średni ładunek glikemiczny więc super się sprawdzi także dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca). Można zmniejszyć jeszcze ŁG i ją „dobiałczyć” dodając np. krewetki, parmezan, fetę czy mozzarellę. Ja najbardziej lubię z krewetkami, przesmażam je tylko na oliwie z czosnkiem i dodaję do zupy już na talerzu.
Zupa dyniowa z nutą pomarańczy – składniki na 2 porcje:
- 300 g dyni pieczonej
- 1 cebula
- 20 g surowego imbiru
- 1 marchewka
- 100 ml mleczka kokosowego
- 10 ml oleju rzepakowego
- 1 średni ziemniak
- 200 ml bulionu warzywnego
- 50 ml soku pomarańczowego
- przyprawy: 1 g papryki chili, szczypta soli i pieprzy
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany imbir i czosnek. Zeszklić, a następnie dodać pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Chwilę smażyć, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać pieczoną dynię i zblendować. Na koniec dodać mleczko kokosowe i sok z pomarańczy. Ponownie zblendować. Przyprawić chilli, solą i pieprzem do smaku.
Podawać w natką pietruszki lub kolendrą. Można posypać pestkami z dyni lub słonecznika.
Wartości odżywcze 1 porcji:
Zupa dyniowa ma: 257 kcal, średni ładunek glikemiczny = 12, 3,8 g białka, 12 g tłuszczu i 36 g węglowodanów.
Więcej pysznych przepisów znajdziesz u mnie na INSTAGRAMIE.
