Zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków

Jedna z najprostszych i najszybszych zup grzybowych z ziemniakami. Zabielana śmietaną, z koperkiem. Poza sezonem na świeże grzyby można użyć mrożonych – ja przygotowuję już podsmażone z cebulą i takie porcjuję i zamrażam.

Przy okazji robienia zupy na wywarze z warzyw możecie zrobić trochę więcej wywaru i albo go zamrozić, albo przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni. Przyda się np. do sosów, potrawek czy zup w formie kremów.

Składniki:

  • składniki na wywar warzywny – (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 małego selera, mały por, cebula, 2 suszone grzyby)
  • piramidka smaku Lidl (opcjonalnie – można użyć przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz)
  • grzyby świeże (u mnie podgrzybki) – około 1/2 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • ziemniaki – 4 średnie sztuki
  • śmietana 12% – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koper

Przygotowanie:

  1. Przygotować wywar warzywny: włoszczyznę obrać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (2-3 litry), dodać piramidkę smaku, suszone grzyby i gotować około 2 godziny.
  2. W międzyczasie oczyścić grzyby, przepłukać szybko i odstawić na sitku aż chwilę podeschną.
  3. Obrać i poszatkować cebulę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone grzyby, smażyć przez około 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać masło, wymieszać.
  4. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
  5. Odcedzić wywar warzywny, przelać z powrotem do garnka, dodać ziemniaki i grzyby, gotować 25 minut na średnim ogniu.
  6. Włoszczyznę z wywaru pokroić w kostkę (oprócz cebuli i pora).
  7. Jak ziemniaki będą miękkie dodać do zupy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i zahartowaną śmietanę (czyli śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami gorącej zupy).
  8. Doprawić solą i pierzem, podawać ze świeżym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>