Zupa krem z dyni na ostro
Sezon na dynię w pełni, grzechem byłoby nie zrobić tej zupy. Ja lubię ostrą i dobrze przyprawioną „dyniówkę”, z curry, imbirem i czosnkiem, ale jeśli wolisz delikatniejsze smaki to oczywiści zmniejsz ilość przypraw.
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 250 – 500 ml bulionu warzywnego (w zależności jaką lubisz konsystencję zupy)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 3 duże ząbki czosnki
- 2 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry + ewentualnie szczypta curry w proszku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- do dekoracji: prażone pestek słonecznika, dyni, grzanki razowe, świeże zioła (pietruszka, kolendra)
Przygotowanie:
Dynię pokrój na półksiężyce, wydrąż gniazda nasienne, skrop oliwą i piecz przez około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
W garnku podsmaż przez kilka minut posiekany czosnek, cebulę, imbir i pastę curry.
Upieczoną dynię zmiksuj z mleczkiem kokosowym i podsmażonymi warzywami, możesz to zrobić bezpośrednio w garnku blenderem ręcznym lub przełożyć do blendera kielichowego.
Tak zmiksowaną zupę podgrzej, dopraw solą i pieprzem i dodawaj powoli bulion aby uzyskać konsystencję jaką najbardziej lubisz. Możesz dodatkowo doprawić curry w proszku jeśli zupa jest mało ostra.
Chwilę przed podaniem udekoruj zupę pestkami, grzankami lub świeżymi ziołami, świetnie tutaj się sprawdzi natka pietruszki lub kolendra.
Smacznego 🙂