Zupa krem z dyni na ostro

Sezon na dynię w pełni, grzechem byłoby nie zrobić tej zupy. Ja lubię ostrą i dobrze przyprawioną „dyniówkę”, z curry, imbirem i czosnkiem, ale jeśli wolisz delikatniejsze smaki to oczywiści zmniejsz ilość przypraw.

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 250 – 500 ml bulionu warzywnego (w zależności jaką lubisz konsystencję zupy)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnki
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry + ewentualnie szczypta curry w proszku
  • 1  łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • do dekoracji: prażone pestek słonecznika, dyni, grzanki razowe, świeże zioła (pietruszka, kolendra)

Przygotowanie:

Dynię pokrój na półksiężyce, wydrąż gniazda nasienne, skrop oliwą i piecz przez około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

W garnku podsmaż przez kilka minut posiekany czosnek, cebulę, imbir i pastę curry.

Upieczoną dynię zmiksuj z mleczkiem kokosowym i podsmażonymi warzywami, możesz to zrobić bezpośrednio w garnku blenderem ręcznym lub przełożyć do blendera kielichowego.

Tak zmiksowaną zupę podgrzej, dopraw solą i pieprzem i  dodawaj powoli bulion aby uzyskać konsystencję jaką najbardziej lubisz. Możesz dodatkowo doprawić curry w proszku jeśli zupa jest mało ostra.

Chwilę przed podaniem udekoruj zupę pestkami, grzankami lub świeżymi ziołami, świetnie tutaj się sprawdzi natka pietruszki lub kolendra.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>