Zupa krem z porów z pulpecikami

Zupa krem z porów z pulpecikami to świetna propozycja na rozgrzewający obiad z dużą zawartością białka. Przygotowanie trwa do 30 minut więc to danie nie jest mocno pracochłonne. Ale jest zarazem pyszne i efektowne, można więc zupkę podać także na przyjęciu lub imprezie.

zupa krem z porów z drobiowymi pulpecikami

Zupa krem z porów z pulpecikami może też wystąpić w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Zamiast pulpecików z mięsa drobiowego można dodać wegańskie pulpety z Dobrej Kalorii do kupienia np. w Lidlu, a śmietanką zamienić na jej roślinny odpowiednik, np. sojową. Masło i jajko pomijamy – i danie robi się całkowicie roślinne.

Składniki na 2 porcje zupy krem z porów z pulpecikami:

  • 2 średnie pory
  • 3 ziemniaki
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 – 2 szklanki bulionu warzywnego + więcej do obgotowania pulpetów
  • 200 g mięsa mielonego z udźca z indyka (pierś jest za chuda i pulpeciki są twarde)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 50 ml śmietanki 12% tłuszczu
  • szczypiorek
  • 1 łyżka sera pecorino lub parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, cebulka granulowana
Dieta zimowa

Sposób przygotowania:

Pulpeciki: mięso mielone wymieszać z jajkiem, namoczonymi w wodzie płatkami owsianymi, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, czosnkiem i granulowaną cebulką. Uformować kulki wielkości orzecha laskowego. Gotować w bulionie warzywnym przez 10-15 minut.

Zupa krem z porów z pulpecikami: ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, pora umyć i pokroić, to samo zrobić z czosnkiem i cebulą. Nie ma większego znaczenia jakie to będą kawałki, bo i tak zupę później się blenduje.

W garnku o grubym dnie rozpuścić masło i oliwę. Włożyć do garnka warzywa i chwilę podsmażać. Następnie zalać wrzącym bulionem (tak aby przykrył warzywa) i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblendować, dodać bulion jeśli zupa jest za gęsta. Zabielić śmietanką. Podawać z ciepłymi pulpecikami, szczypiorkiem i pecorino.

Składniki odżywcze 1 porcji:

  • kalorie – 419 kcal
  • białko – 31,5 g
  • tłuszcze – 11,4 g
  • węglowodany – 50 g
  • błonnik – 5,5 g
  • ładunek glikemiczny (ŁG) – średni = 14

Inne moje przepisy znajdziesz też na moim profilu na INSTAGRAMIE. Jest sporo dań z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, które super się nadają przy odchudzaniu, insulinooporności, niedoczynności tarczycy, Hashimoto czy PCOS.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>