Gofry owsiane na słodko

Gofry owsiane to świetna alternatywa dla tych z białej mąki. Można użyć płatków owsianych jeśli nie macie mąki owsianej – wystarczy je dobrze zmiksować. Dodatki to już Wasza inwencja – ja lubię z serkiem bieluch i owocami. Czasem polewam odrobiną miodu. Fajnie smakują także z bananem, kakao i jogurtem.

Składniki na 2 gofry:

  • mąka owsiana – 60 g
  • proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • jajko – 1 sztuka
  • mleko 2% – 60 g
  • ksylitol – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
  • dodatki: serek bieluch, maliny, aronia (lub inne ulubione dodatki)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze zmiksować. Odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto lekko zgęstniało. Konsystencja ciasta na gofry powinna być podobna do naleśników. Rozgrzać gofrownicę. Piec gofry aż się zrumienią. W mojej gofrownicy (dezal) trwa to 5 minut. Jeść z ulubionymi dodatkami – serkiem czy owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>