Chrupiące nuggetsy z kurczaka z niskim IG

Chrupiące nuggetsy z kurczakaz z niskim IG to świetny pomysł na zdrowy fast food zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
Nuggetsy pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym, surówką ze świeżych warzyw i pieczonymi frytkami. Mogą być też świetną przekąską na imprezę czy przyjęcie.

chrupiące nuggetsy z kurczaka

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w składzie mają płatki kukurydziane.

Pewnie się zdziwisz, bo przecież płatki kukurydziane są „zakazane” przy IO, bo mają wysoki IG, a ja tu Ci je polecam…

Ale właśnie, chcę Ci pokazać, że jak odpowiednio skomponujesz posiłek to można użyć też produktu o wysokim IG i docelowo ładunek glikemiczny dania będzie niski. Kluczem do sukcesu jest ilość i reszta składników potrawy. Nie musisz rezygnować ze wszystkiego, co ma wysoki IG, bo jak odpowiednio skomponujesz posiłek to docelowo będzie miał niski ŁG.

IG płatków kukurydzianych to 85 czyli wysoki. Ale używając do 1 porcji nuggetsów 10 g płatków ŁG to 6,65 czyli niski więc jak widzisz niewielka ilość sprawia, że możesz ich użyć bez obaw.

I na koniec dobra rada – chrupiące nuggetsy z kurczaka znikają z talerzy błyskawicznie więc lepiej zrobić od razu większą porcje. Można do panierki dodać więcej przypraw – w przepisie podaję wersję podstawową, ale fajnie sprawdzą się też suszone zioła, curry czy czosnek granulowany.

Chrupiące nuggetsy z kurczaka – składniki na 3 porcje:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 30g płatków kukurydzianych bez cukru (ja użyłam firmy Symbio, ale mogą być każde inne bez cukru)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Filety pokroić na ok. 2,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.

Płatki pokruszyć dość drobno lub przez chwilę miksować w melakserze bądź w rozdrabniaczu.

W misce zmiksować na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką (można dodać ostrą i słodką). Konsystencja powinna być jak gęste ciasto naleśnikowe. Najlepiej mleko dodawać powoli, aby masa nie była za rzadka.

Filety włożyć do masy i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjmować po kawałku mięsa z ciasta i obtaczać w płatkach, układać na blaszce do pieczenia. Posypać solą i skropić oliwą (za pomocą pojemnika z wąską końcówką lub posmarować pędzelkiem).

Piec przez 15-20 minut.

Wartości odżywcze dla 1 porcji:

  • kalorie – 270 kcal
  • białko – 33 g
  • tłuszcze – 7,6 g
  • węglowodany – 16,2 g
  • błonnik – 0,9 g
  • ładunek glikemiczny (ŁG) – niski = 9,74

Inne moje przepisy znajdziesz też na moim profilu na INSTAGRAMIE. Jest sporo dań z niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym, które super się nadają przy odchudzaniu, insulinooporności, niedoczynności tarczycy, Hashimoto czy PCOS.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>