Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym – bez pieczenia i bez dodatku cukru
Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym to szybkie ciasto bez pieczenia. Zasmakuje wszystkim, którzy lubią kremy budyniowe, jabłka i cynamon w połączeniu z chrupiącymi ciasteczkami. Moja wersja jest bez dodatku cukru więc to fajny deser dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.
Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym to moja kolejna propozycja na świąteczne ciasto. Tym razem ucieszą się osoby, które nie mają piekarnika, bo ten pyszny deser zrobisz bez tego kuchennego sprzętu.
Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym – przepis na 8 porcji
Poniżej przedstawiam Ci przepis na jabłecznik: oddzielnie masz recepturę na spód ciasta, cynamonowe jabłka i krem budyniowy. Dodatkowo będziesz potrzebować 1 paczkę ciasteczek – ja robiłam na bazie tych pełnoziarnistych z Biedronki bez dodatku cukru. Ale każde inne zbożowe ciasteczka będę jak OK. Spód ma dodatek kakao, ale jak nie lubisz lekko gorzkiego posmaku – możesz je pominąć. Do jabłek dodałam rodzynki, ale jeśli ich nie lubisz oczywiście możesz ich także nie dodawać.
Spód ciasta
Składniki:
- 2 mała paczki (100 g) ciasteczek zbożowych pełnoziarnistych bez dodatku cukru Vitanella (Biedronka)
- 30 g masła
- 1/2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło, kakao i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść.
Cynamonowe jabłka
Składniki:
- 4 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g rodzynek
- 1 łyżka erytrolu
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać 1-2 łyżki wody, rodzynki, słodzik i dusić bez przykrycia (od czasu do czasu mieszając) aż jabłka zaczną się rozpadać. Na koniec dodać cynamon, wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić.
Krem budyniowy
Składniki:
- 40 g (1 paczka) budyniu waniliowego bez dodatku cukru
- 400 ml mleka 2% tłuszczu
- 2 łyżki erytrolu (lub więcej jak lubisz słodsze kremy)
- 100 g masła
Sposób przygotowania:
Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z proszkiem budyniowym i słodzikiem. Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka i proszku budyniowego, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia.
Ostudzić, przykryć folią spożywczą (żeby nie zrobił się kożuch) i włożyć do lodówki aż będzie mocno schłodzony (to bardzo ważne, przy zbyt ciepłym budyniu krem nie wyjdzie). Masło ubijać przez około 3 minuty, aż będzie jasne i puszyste, następnie stopniowo dodawać budyń ciągle ubijając.Krem przechowywać w lodówce do czasu robienia ciasta.
Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym – dodatki
- 1 mała paczka ciasteczek zbożowych pełnoziarnistych bez dodatku cukru Vitanella (Biedronka)
Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym – przygotowanie całości
Na spód z ciasteczek wyłożyć krem budyniowy, jabłka i posypać pokruszonymi ciasteczkami. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, żeby krem zgęstniał. Przechowywać w lodówce.
Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym – wartość energetyczna 1 porcji:
Jeden kawałek jabłecznika to:
- 306 kcal
- 3,6 g białka
- 18,4 g tłuszczu
- 34 g węglowodanów
- 2,9 g błonnika
- średni ładunek glikemiczny = 16
A jeśli chcesz zobaczyć filmik jak powstawał ten cynamonowy jabłecznik – znajdziesz do na moim INSTAGRAMIE.