Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym – bez pieczenia i bez dodatku cukru

Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym to szybkie ciasto bez pieczenia. Zasmakuje wszystkim, którzy lubią kremy budyniowe, jabłka i cynamon w połączeniu z chrupiącymi ciasteczkami. Moja wersja jest bez dodatku cukru więc to fajny deser dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.

Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym

Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym to moja kolejna propozycja na świąteczne ciasto. Tym razem ucieszą się osoby, które nie mają piekarnika, bo ten pyszny deser zrobisz bez tego kuchennego sprzętu.

Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym – przepis na 8 porcji

Poniżej przedstawiam Ci przepis na jabłecznik: oddzielnie masz recepturę na spód ciasta, cynamonowe jabłka i krem budyniowy. Dodatkowo będziesz potrzebować 1 paczkę ciasteczek – ja robiłam na bazie tych pełnoziarnistych z Biedronki bez dodatku cukru. Ale każde inne zbożowe ciasteczka będę jak OK. Spód ma dodatek kakao, ale jak nie lubisz lekko gorzkiego posmaku – możesz je pominąć. Do jabłek dodałam rodzynki, ale jeśli ich nie lubisz oczywiście możesz ich także nie dodawać.

Spód ciasta

Składniki:

  • 2 mała paczki (100 g) ciasteczek zbożowych pełnoziarnistych bez dodatku cukru Vitanella (Biedronka)
  • 30 g masła
  • 1/2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Masło roztopić. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, następnie dodać roztopione masło, kakao i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść.

Cynamonowe jabłka

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g rodzynek
  • 1 łyżka erytrolu

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, dodać 1-2 łyżki wody, rodzynki, słodzik i dusić bez przykrycia (od czasu do czasu mieszając) aż jabłka zaczną się rozpadać. Na koniec dodać cynamon, wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić.

Antyzapalna dieta z niskim IG

Krem budyniowy

Składniki:

  • 40 g (1 paczka) budyniu waniliowego bez dodatku cukru
  • 400 ml mleka 2% tłuszczu
  • 2 łyżki erytrolu (lub więcej jak lubisz słodsze kremy)
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z proszkiem budyniowym i słodzikiem. Resztę mleka zagotować, następnie wlewać do niego mieszankę mleka i proszku budyniowego, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia.

Ostudzić, przykryć folią spożywczą (żeby nie zrobił się kożuch) i włożyć do lodówki aż będzie mocno schłodzony (to bardzo ważne, przy zbyt ciepłym budyniu krem nie wyjdzie). Masło ubijać przez około 3 minuty, aż będzie jasne i puszyste, następnie stopniowo dodawać budyń ciągle ubijając.Krem przechowywać w lodówce do czasu robienia ciasta.

Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym – dodatki

  • 1 mała paczka ciasteczek zbożowych pełnoziarnistych bez dodatku cukru Vitanella (Biedronka)

Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym – przygotowanie całości

Na spód z ciasteczek wyłożyć krem budyniowy, jabłka i posypać pokruszonymi ciasteczkami. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, żeby krem zgęstniał. Przechowywać w lodówce.


.

Cynamonowy jabłecznik z kremem budyniowym – wartość energetyczna 1 porcji:

Jeden kawałek jabłecznika to:

  • 306 kcal
  • 3,6 g białka
  • 18,4 g tłuszczu
  • 34 g węglowodanów
  • 2,9 g błonnika
  • średni ładunek glikemiczny = 16

A jeśli chcesz zobaczyć filmik jak powstawał ten cynamonowy jabłecznik – znajdziesz do na moim INSTAGRAMIE.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>