Guacamole – tak proste, a zdrowe i pyszne
Oryginalne meksykańskie guacamole to roztarte awokado z solą i sokiem z limonki. Często dodaje się także czosnek, pomidory czy chilli. Odmian guacamole jest naprawdę sporo – to tylko od Was zależy co dodacie i jak go przyprawicie – ja najbardziej lubię klasyczne z dodatkiem czosnku właśnie oraz płatków chilli. Do tego razowy chleb i nic więcej mi nie trzeba 🙂
Awokado to owoc bardzo gęsty odżywczo, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL. Posiada także bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Awokado zawiera spore ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi, witamin C, A i E działających antyoksydacyjnie oraz witamin z grupy B, szczególnie kwasu foliowego wpływającego na układ nerwowy.
Awokado to najbardziej kaloryczny owoc – 1 średnia sztuka ma około 430 kcal (100 g to 160 kcal). Ale nie bójmy się go jeść, bo nie kalorie są najważniejsze, a właśnie potencjał zdrowotny.
Zapraszam po przepis na moją wersję guacamole 🙂
Składniki na 2 porcje:
- awokado – 1 sztuka
- sok z limonki – 1-2 łyżeczki
- czosnek – 2 ząbki
- sól – szczypta
- płatki chilli – do smaku
Przygotowanie:
Awokado umyj, przetnij na pół, usuń pestkę i łyżką wydrąż środek. Widelcem ugnieć awokado na pastę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól i płatki chilli, wymieszaj. Jedz od razu, najlepsze jest świeżo zrobione.
[…] z dowolnymi dodatkami: może być guacamole + łosoś wędzony jak u mnie, albo dowolna pasta + ulubione […]