Lodowy bowl z owocami i musli – super opcja na śniadanie lub deser

Lodowy bowl z owocami i musli to świetnia opcja na śniadanie (szczególnie w gorące lato) lub na deser. Najlepiej mieć zapas zamrożonych bananów, wtedy jego przygotowanie to chwila.

Lodowy bowl z owocami i musli

Lodowy bowl z owocami i musli możesz komponować według własnego gustu. Spokojnie możesz zamieniać owoce na inne, dodać orzechy czy pestki, a zamiast musli użyć samych płatków owsianych lub crunchy.

Lodowy bowl z owocami i musli – składniki na 2 porcje:

  • 2 banany
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 jogurt skyr waniliowy (u mnie z cukrem, ale przy IO lepszy będzie ten na słodziku albo naturalny z ziarenkami wanilii)
  • 2 łyżki (20 g) musli bez dodatku cukru
  • owoce: 2 kiwi, 1 nektarynka
Antyzapalna dieta z niskim IG

Banany pokroić w cienkie plastry i włożyć do zamrażalnika na 5-7 godziny. Można na całą noc, ale wtedy trzeba mieć mocny mikser/blender.

Jak banany się zamrożą zmiksować je na kremowe lody. Dodać masło orzechowe, skyr i znowu chwilę miksować. Jak banany są mniej dojrzałe można dać trochę erytrolu.

Jeść od razu z dodatkiem owoców i musli.

Wartości odżywcze dla 1 porcji

Kaloryczność 1 porcji to 350 kcal i średni ŁG (ale prawie 20 wiec blisko wysokiego). Aby zmniejszyć ŁG można dać owoce jagodowe zamiast nektarynki i kiwi (borówki, jagody, maliny, porzeczki).

Więcej ciekawych treści u mnie na INSTAGRAMIE.

A jeśli chcesz dodatkowo poznać więcej przepisów na pyszne i szybkie desery (i nie tylko) to zachęcam do zajrzenia do mojego SKLEPU. Znajdziesz tam między innymi najnowszą Dietę Antyzapalną. Zawiera 28 różnych przepisów idealnych na wynos czyli spokojnie można je zrobić wcześniej i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>