Malinowy sernik na zimno – idealny deser na każdą okazję

Malinowy sernik na zimno to klasyczny sernik na zimno na biszkopcie, ale zamiast cukru użyłam erytrytolu. Jak nie chcecie piec biszkoptu możecie użyć kupnych, gotowych biszkoptów – ale wtedy uważajcie z nasączeniem.

Malinowy sernik na zimno – przepis


Przepis na biszkopt:

  • 3 średnie jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka erytrytolu 
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Oddzielić żółtka od białek. Białka umieścić w dużej szklanej misce. Dodać do nich niewielką szczyptę soli i ubijać. Najpierw na niskich obrotach. Po chwili zwiększać obroty miksera, aż do maksymalnych. Nie ubijać białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 2 minutach dodać 1 łyżkę erytrytolu. Białka ubijać cały czas na najwyższych obrotach miksera, aż erytrytol całkowicie się rozpuści, a białko zrobi się sztywne i błyszczące. Nie powinno to trwać dłużej niż 1 do 2 minut. Na koniec dodać żółtka oraz olej i dalej miksować całość przez chwilę – nadal na wysokich obrotach.

Obroty miksera zmniejszyć do minimum. Dodać przesianą mąkę. Zamieszać dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.

Biszkopt piec do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
Po upieczeniu uchylić lekko drzwi piekarnika. Biszkopt można wyjąć z piekarnika po 10 minutach.

Przepis na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka)
  • 400 g malin
  • 1 galaretka malinowa bez cukru
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka (lub trochę więcej) erytrytolu

Przygotowanie:

Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 100 ml wody i dodając 1/5 szklanki erytrytolu. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstawić.


Maliny rozmrozić i lekko poddusić w garnku, dosłodzić do smaku erytrytolem (około 1/5 szklanki).Biszkopt nasączyć połową malin – gdy płynu jest za mało dodać trochę wody lub mocnej herbaty.


Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić.
Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, erytrytol, ziarenka wanilii i wymieszać łyżką. Ewentualnie dosłodzić do smaku (ja wolę mniej słodkie ciasta). 


Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodać 1 – 2 łyżki masy serowej i wymieszać trzepaczką. Dodać kolejne 2 – 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać na jednolitą masę.Pozostałe maliny wymieszać z galaretką i pozostawić do całkowitego ostudzenia.


Masę serową wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki aż lekko stężeje. Po około 30 minutach łyżką wylewać galaretkę z malinami na masę serową i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Jeśli lubisz fit desery – zapraszam Cie również do przetestowania moich innych przepisów, np. https://zdrowadieta.info.pl/torcik-kawowy-na-spodzie-brownie/

Więcej przepisów znajdzie na moim Instagramie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

>