Waniliowy sernik z polewą czekoladową i popcornem – bez cukru i mąki
Waniliowy sernik z polewą czekoladą i popcornem powstał z potrzeby chwili czyli miałam ochotę na coś smacznego i słodkiego do kawki. Zrobiłam szybki przegląd lodówki i znalazłam tylko mascarpone, serek kvarg i jogurt. Pomyślałam, że dodam jajka, trochę waniliowej odżywki białkowej i powinno wyjść coś fajnego.
W składzie sernika jest odżywka białkowa waniliowa – sprawia, że potrawa ma niższy ładunek glikemiczny oraz więcej białka. Jednak jeśli nie masz w szafce takiej odżywki, użyj waniliowego budyniu bez cukru.
Waniliowy sernik z polewą czekoladową i popcornem – składniki na 8 porcji:
Masa serowa:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g serka typu skandynawskiego Kvarg naturalnego
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 jajka
- 1/2 szklanki erytrolu
- 30 g odżywki białkowej Vegan Pea Protein waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki erytrolu
- 3-4 łyżki wody
dodatkowo: 1-2 garści popcornu solonego
Sposób przygotowania:
Jajka ubić ze słodzikiem (około 1/2 szklanki) na puszystą, jasną masę.
Następnie dodawać po 1 łyżce serka mascarpone, serka Kvarg oraz jogurtu, cały czas delikatnie miksując. Na koniec dodać odżywkę białkową i delikatnie ją połączyć z masą serowo-jogurtową.
Przelać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić około 30 minut. Później wyjąć i zostawić na 1-2 godziny aż wystygnie.
W między czasie przygotować polewę czekoladową: do rondelka włożyć masło orzechowe, kakao, słodzik (do smaku) i 2-3 łyżki wody. Podgrzewać aż do uzyskania płynnej masy. Sernik polać polewą. Kroić po dokładnym wystudzeniu, najlepiej w lodówce. Dekorować popcornem przed podaniem.
Wskazówka: Zamiast odżywki białkowej można dodać waniliowy budyń bez cukru (2 łyżki).
Więcej ciekawych treści u mnie na INSTAGRAMIE.
Waniliowy sernik z polewą czekoladową i popcornem – wartości odżywcze
1 porcja sernika to: 260 kcal, 15 g białka, 19 g tłuszczu, 14 g węglowodanów, i niski ładunek glikemiczny = 0,7.