Racuchy drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami

Racuchy to mój smak dzieciństwa. Przygotowuję je dość rzadko, bo raczej stawiam na trochę zdrowsze desery, jednak przychodzi taki czas, że po prostu muszę je zjeść 🙂 Poniższy przepis jest bardzo prosty, każdemu się uda. Możecie oprócz jabłek i rodzynek dodać jeszcze skórkę pomarańczową, ale ja akurat nie miałam w domu. Jak chcecie zostawić ciasto na dłużej niż 2 godziny przykryjcie miskę folią spożywczą, żeby nie wykipiały.

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka, ciepłego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 średnie jabłka
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Świeże drożdże pokruszyć do dużej miski, wsypać ksylitol i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić na chwilę.
  2. Dodać jaja, ciepłe mleko, wymieszać.
  3. Dodać mąkę i wymieszać łyżką lub hakiem robota planetarnego na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
  4. W międzyczasie obrać jabłka, pokroić w kostkę.
  5. Jak ciasto wyrośnie dodać do jabłka i rodzynki, wymieszać.
  6. Smażyć na średnim ogniu aż racuchy się zarumienią z obu stron.
  7. Jeść posypane cukrem pudrem lub pudrem z ksylitolu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *